#Do as the cat does

  • Als je lichaam een grens begint aan te geven, vergeet dan niet te luisteren.

  • Het leven wordt een stuk lichter als je beseft dat je gedachten niet altijd feiten zijn.

  • Yoga werkt al voor je als je gewoon op komt dagen in de les.YogaKAT spotify playlist

De Yoga KAT - Allard Muller

Ooit heb ik me eens laten overhalen om een yogales mee te doen en tot mijn verrassing was ik meteen verkocht. Het waren niet alleen de fysieke oefeningen, maar ook de combinatie met een goede ademhaling en de yogamindset die mij aanspraken. Dan sijpelt Yoga toch langzaam je leven binnen. Kleine dingetjes die de docent je leert op de yogamat pas je ineens ook buiten de mat toe. Het leren loslaten van ambitie en prestatie bijvoorbeeld. Vaker bij jezelf nagaan wat goed of juist niet goed voelt, of rustig door ademen wanneer je weerstand voelt.

Na jaren lessen te hebben gevolgd dacht ik wel eens na over de mogelijkheid om zelf les te gaan geven in yoga. Die kans werd mij toevallig in m'n schoot geworpen toen het ministerie van defensie besloot om eigen collega's te laten opleiden tot yogadocent. Hiervoor werd het team van de Nieuwe Yogaschool van Johan Noorloos ingeschakeld. Na deze geweldige opleiding ben ik (als neventaak) begonnen met het geven van yogalessen aan onder andere mijn collega's van de Koninklijke Marechaussee.

Ik ben opgeleid tot Vinyasa docent, maar ik vind het heel belangrijk om tijdens een les de flow af en toe te onderbreken voor wat verdieping, bewuste rust en verschillende mindfulness- en ontspanningstechnieken, uit een rugzak vol met levenservaring, boekenwijsheden en kennis door verschillende cursussen en workshops.

Zo soepel als een kat stap je van de yogamat

Wat is dan voor mij de link tussen katten en yoga? Schrijver Eckhart Tolle zei ooit eens "Ik heb met diverse zenmeesters geleefd - allen waren katten" en dat vat eigenlijk alles samen. Iedereen die ooit met een kat heeft samengewoond kan beamen dat we veel kunnen leren van de manier waarop ze in het leven staan. Katten zijn kleine harige zen meesters. De kat leeft mindful in het Nu en neemt het moment zoals het zich aanbiedt. Heerlijk soezend kunnen ze minuten lang stil zitten waarbij ze zich altijd bewust blijven van wat er in hun omgeving gebeurt. Of dat nou liggend of zittend is, zal een kat elke kans aangrijpen om zijn geest en lichaam te kalmeren in meditatie.

Katten slapen gemiddeld 18 uur per dag maar toch zijn ze in topvorm. Na diepe rust, een tukje of kort meditatiemoment rekt een kat zich meestal van zijn snorharen tot het puntje van zijn staart helemaal uit. Ledemaat voor ledemaat strekken ze langzaam en aandachtig hun poten en rug. Samen met wat lichaamsbeweging is dat eigenlijk alles dat er voor nodig is om zijn lijfje soepel en sterk te houden. Door het rekken en strekken ontdoet een kat zich ook van spanning en stress.

Dat wat mensen doorgaans zoeken in yoga; Rust in je hoofd, Een flexibel en krachtig lijf, In evenwicht en balans, is dus eigenlijk een natuurlijke staat van kat-zijn. #Do as the cat does! ;)

Webdesign: zwartekat.com