hersenspinsels van een YogaKAT


Militairen aan de Yoga

Posted by Allard - 5 november, 2017

Yoga is het nieuwe wapen van ons leger en Defensie biedt militairen yogales aan tegen stress en trauma. Als het aan defensie ligt, krijgen Nederlandse militairen binnenkort niet alleen hun standaard fysiek zware training, maar ook yogales. Defensie wil bekijken of yoga kan helpen bij het verwerken van trauma's. De krantenkoppen staan ineens vol met dit soort berichten. Dat niet iedereen staat te springen om een lesje yoga te volgen blijkt uit verschillende reacties op dit soort nieuwsberichten op social media. Ook om me heen hoor ik deze geluiden. Ik kan het me ergens ook wel voorstellen. Ooit had ik de zelfde vooroordelen ten opzichte van yoga. Onbekend maakt immers onbemind, aldus een oud Hollandsch spreekwoord. Dat wat je niet kent is nieuw en nieuwe dingen worden vaak met wantrouwen bekeken. Zo ook Yoga bij defensie. Vrouwen komen er nog wel mee weg, maar als je als man, als militair, voor yoga kiest, dan moet je voor je gevoel regelmatig in de verdediging. Want yoga is toch zweverig / zen / mediteren / stoffig /voor mannen met sandalen / voor vrouwen / voor lenige mensen / et cetera. Allemaal vooroordelen! Tot je een keer een les meegedaan hebt. ;)

Als er één schaap over de dam is
Een pionier (iemand die als een van de eersten een bepaald gebied betreedt) moet bij een bedrijf als defensie toch een bekende term zijn. Inmiddels zijn al aardig wat defensie collega's aan het pionieren geslagen en begint Yoga ook binnen defensie voorzichtig aan populariteit te winnen. Tot mijn verbazing zijn (mijn) yogalessen ineens drukbezocht. En waarom ook niet? Steeds vaker hoor ik om mij heen dat collega's 'uitpluggen' met burn-out verschijnselen. En als je aan iemand vraagt hoe het gaat, is het standaard antwoord doorgaans "Druk!". Men lijkt te gaan op adrenaline en de autopiloot terwijl iedereen toch wel wat rust wenst. Maatschappelijk werk heeft het (te) druk. De militaire geestelijke gezondheidszorg heeft wachtlijsten. De cursussen mindfulness in het militaire vormingscentrum Beukbergen, zitten constant volgeboekt. Ik denk dat defensie zeker toe is aan Yoga!

Stress en trauma
Alle media artikelen noemen yoga bij defensie de tegenhanger van stress en trauma, wat in deze beroepsgroep nog wel eens voorkomt. Dat yoga erg behulpzaam kan zijn bij stress en trauma (PTSS) is wetenschappelijk al bewezen, dus die winst is al binnen. Maar ik denk dat de gemiddelde collega (en mens) tegenwoordig vooral ook gebaat is bij meer innerlijke rust en kalmte in een veelal snelle en veeleisende maatschappij. Gebaat bij een betere ademhaling, meer souplesse en balans, meer kracht en een beter concentratievermogen. Bij een stukje mindfulness en lichaamsbewustzijn. Je persoonlijke grenzen (ver)kennen en leren respecteren, in plaats van ze te willen doorbreken of ze te negeren. Gewoon door blijven ademen wanneer je stress ervaart. Allemaal dingen die je ook meeneemt als je van je yoga mat afstapt.

Dus... Ademend voorwaarts!

Namasté.
Allard

Webdesign: zwartekat.com